Gravkapellerne

 

En arkitektonisk sjældenhed, og ikke mindst tankevækkende i teologisk og kulturel forstand. Det kan man med rette sige om Sankt Petri Kirkes gravkapeller. Set ovenfra ligner bygningsdelene en nøgle – ganske passende for en kirke, der er opkaldt efter den discipel, der råder over himmerigets nøgler. Men det, der i dag ser så helstøbt ud, er i virkeligheden resultatet af to bygningsfaser: den vestlige del ” det nye kapel” indrammer urtegården og er fra 1681. Den østlige del derimod blev bygget 1739. Under den østlige del er der krypter fra endnu ældre kapeller fra hhv. 1658 og 1648.

Berømte billedhuggere som f.eks. Wiedewelt skabte epitafier over velbeslåede afdøde, og i kapelrummene står der pragtsarkofager, hvis udformning ikke kun vidner om økonomisk status, men også fortæller om, at forskellige tider anskuer gravlæggelse og død på meget forskellige måder.
I dag kan man kun vanskeligt forstille sig, at vandrehallen engang var Københavnernes foretrukne catwalk til at præsentere sig i det mest moderne skrud efter gudstjenesten.
Her hviler mennesker, der i levende live var fjender eller venner, gik til gudstjeneste sammen, mænd med indflydelse ved hoffet, købmænd og mennesker, hvis skæbne vi ikke kender noget til. Fælles for dem alle er dog, at de har fundet deres sidste hvilested i gravkapellerne.
 
I forbindelse med den sidste restaurering blev der indrettet et nyt kolumbarium til urnebisættelser.
 
Tekst/oversættelse
Claudia Hoffmann Dose
 

 

 

 
Die Grabkapellen vom Turm der Sankt Petri Kirche gesehen. Die Rasenfläche ist der Kräutergarten der von den Grabkapellen umschlossen wird
Larslejsstr├Žde 11 1451 Kopenhagen K | Tel: +45 33 13 38 33 | E-mail: kirchenbuero@sankt-petri.dk