“Det er det, der ligger i det!”

I uge 18 var 8.x og 8.z på klasserejse til Berlin. Dette år skulle rejsen mellem hovedstæderne tilbagelægges med landenes respektive statsbaner, som i naboskabets ånd stod skulder ved skulder om at levere en begivenhedsrig ramme om en uforglemmelig tur!
Det hele var overstået på ni timer, hvor vi i den grad kom ud og se med D(S)B.
Dog, vel ankommen i Berlin kunne vi børste rejsestøvet af os og indtage die Gäste-Etage i bydelen Wedding, som skulle være vores base denne uge.

Tirsdag lå første officielle programpunkt: en byvandring, som eleverne selv havde planlagt og udførte med bravour og overblik; således blev vi alle 48 guidet sikkert igennem byens centrum og blev undervejs klogere på diverse seværdigheder på den 12 kilometer lange rute. Heldigvis var vejret godt, solen skinnede, og det var dejligt lunt; majs vintervejr var endnu ikke nået til de breddegrader!

Tirsdag aften stod i kulturens tegn, nærmere bestemt forestillingen Unterleuten på Schiller Theater. Der var i grove træk et kriminaldrama fra “udkantstyskland”, hvor nogle fæle spekulanter med skumle bagtanker og lumske metoder forsøgte at opkøbe land, så de kunne placere en lukrativ vindmøllepark der uden hensyntagen til de lokale beboere. De havde dog gjort regning uden vært og måtte til sidst se sig narret af den klogere modstander, som dog selv havde sine lig i lasten. Og lig kom der sandelig på bordet i den anden akt, hvor handlingen spidsede alvorligt til. Mere skal ikke røbes her!

Onsdag var vi på besøg i det tidligere STASI-fængsel i Hohenschönhausen. Det var en oplevelse, der gjorde indtryk, og en der med dygtige rundvisere udgjorde spændende og forstemmende anskuelsesundervisning, i hvilke ufattelige forbrydelser kommunismen har afstedkommet - i Tyskland som i Sovjetunionen.
Deres undertegnede var der for femte gang, og stedet samt den totalitarisme, det repræsenterer, hører aldrig op med at efterlade et mærke i en.
I stærk kontrast til fængslet var de mange events uden for murene; onsdag var også den 1. maj, så byen bar præg af de mange festligheder og optog. Vi valgte at gå til folkefest i Prenzlauer Berg, hvor den enorme folkemængde nød fridagen i behageligt fravær a