En gave fra biskoppen til vores 440. fødselsdag

Det var en dejlig gave, som Københavns biskop havde med til Sankt Petri Kirke i anledning af vores menigheds 440. fødselsdag. Sin festprædiken holdt Peter Skov-Jakobsen på perfekt tysk og inddrog i den anledning vores kirkes alterbillede. „Opstandelsen“ af J.L. Lund minder ifølge Skov-Jakobsen om, at opstandelsen er en „farlig påmindelse" for alle kristne. Påmindelsen om Jesu opstandelse får alle faste forstillinger om verdens sammenhæng til at vakle og åbner nye perspektiver. Prædikenen indeholdt også aktuelle referencer for de talrige fremmødte til gudstjenesten. Med udgangspunkt i anledningen til menighedens fødselsdag, den danske konges officielle tilladelse til grundlæggelsen af den tysksprogede Sankt Petri Kirkes menighed i 1575, understregede biskop Skov-Jakobsen, at dagens Danmark burde betragte Frederik II. som et godt eksempel på, hvordan man kan omgås mindretal. Ud over inspirerende tanker blev gudstjenesten især præget af  Kantorei Sankt Petris festlige musik, bl.a. de krævende  motetter af Schütz, som indgik i gudstjenesten.

Som altid på menighedsfødselsdagen bød dagen på en særlig børnegudstjeneste og et 8+ tilbud, hvis resultater (menigheds-fødselsdags-kroner og karse-kors) børnene stolt fremviste i forbindelse med den efterfølgende fødselsdagskaffe. Et væsentlig bidrag til receptionens succes var ikke kun overflødighedshornet af hjemmebagte kager, som mange familier havde bidraget med. Også Karen Porsborg Nielsen fra menighedsrådet bød på lækre sandwiches og andre lækkerier. Den store Sankt-Petri-fødselsdagslagkage var givetvis det kulinariske højdepunkt og blev endnda skåret af et ægte fødselsdagbarn, Ann-Sophie på 10 år.

Også i år var kammerkoncerten med Capella Sankt Petri det musikaliske højdepunkt og den festlige afslutning på menighedsfødselsdagen. Som en særlig effekt blev værkerne af Bach og Händel opført fra midten af kirken. De mange koncertgæster takkede Mark Baumann og hans medkombatanter for den vidunderlige musik med langvarige klapsalver.

Peter Krogull

Inden gudstjenesten: biskop Peter Skov-Jakobsen med Petri-præsten Peter Krogull

børn, forældre og børmegudstjeneste-teamet på vej til børnegudstjeensten/8+

Afslutningen på gudstjenesten set fra kantoriets synsvinkel

Værsgo': lækre kager og sandwiches til fødselsdagskaffen

Fødselsdagsbarnet Ann-Sophie skærer det første stykke af Sankt Petri-fødselsdagslagkagen

Mens der festes i Chr.V Sal, er prøverne til fødselsdagskoncerten allerde i fuld gang i kirken.

Fotos: C. Rindorf (1-6), R. Wilting (7-8)

Larslejsstræde 11 1451 Kopenhagen K | Tel: +45 33 13 38 33 | E-mail: kirchenbuero@sankt-petri.dk