Skulptur ”Peter med hanen” – nyt fra den bygningsansvarlige

 
Hvem er det egentlig, den nye beboer på kirkepladsen/i skolegården? Hvor kommer skulpturen fra? Mange børn fra Sankt Petri Skole, forbipasserende og deltagere i gudstjenester har i den sidste tid stillet os dette spørgsmål. Her kan I nu læse informationerne om ”Peter med hanen”.
  
1. Billedhuggeren, originalen og kopien
”Peter med hanen” blev i 1924 fremstillet i granit af den danske billedhugger Henrik Starcke og befinder sig i Kastrupgårdsamlingen. Det eksemplar, som nu står på kirkepladsen ved Sankt Petri Kirke, er en kopi, som i 1966 blev hugget i Faxe Kalk og kunststen.
Monumentet, kopien, ejes af Henrik Starckes arvinger, som har deponeret den hos byen København. Den stod i mange år ved Jagtvejens Skole, hvorfra den måtte fjernes på grund af bygningsarbejder. 2010 blev den restaureret, og København forslog SLKS (Slots- og Kulturstyrelsen) at opstille skulpturen ved Sankt Petri Kirke. Det skete i 2011, og skulpturen står nu ved nordgavlen af tårnet.
 
2. ”Og Petrus gik ud og græd bitterligt” – den bibelske baggrund
Skulpturen viser Peter, hvordan han holder hanen i hænderne. Hanens næb er vidt åbent. Hanen skriger eller galer, og Peter lader, som om han ikke har noget at gøre med det. Peter kigger simpelthen ligeud uden at fortrække en mine, uden at reagere på hanens galen. Han udtrykker med sin mine det, som Jesus har forudset om ham: Jeg hører ikke til!
 
Og her kan I også læse de tilhørende afsnit fra Bibelen:
 
Bekendtgørelsen af Peters fornægtelse, (Matthæusevangeliet, 26, 33 – 35)
33 Peter sagde til ham: ”Om så alle andre svigter, så svigter jeg dig aldrig.” 34 Jesus sagde til ham: ”Sandelig siger jeg dig: I nat før hanen galer, vil du fornægte mig tre gange.” 35 Peter sagde til ham: ”Om jeg så skal dø sammen med dig, vil jeg aldrig fornægte dig.” Det samme sagde også alle de andre disciple.
 
Peters fornægtelse (Matthæusevangeliet, 26, 69 – 75)
69 Imens sad Peter udenfor i gården. Og en tjenestepige kom hen til ham og sagde: ”Du var også sammen med galilæeren Jesus.” 70 Men han nægtede det i alles påhør og sagde: ” Jeg forstår ikke, hvad du mener.” 71 Da han gik ud i portrummet, var der en anden af tjenestepigerne, som så ham og sagde til dem, der var der: ”Han der var sammen med Jesus fra Nazaret.” 72 Atter nægtede han det, og svor på det: ”Jeg kender ikke det menneske!”, 73 Lidt efter kom de, som stod der, hen til Peter og sagde: ”Jo, sandelig er du også en af dem; dit sprog røber dig.” 74 Da gav han sig til at bande og sværge: ”Jeg kender ikke det menneske!” I det samme galede hanen. 75 Og Peter huskede det ord, Jesus havde sagt: ”Før hanen galer, vil du fornægte mig tre gange.” Og han gik udenfor og græd bitterligt.
 
3. Billedhuggeren og hans bedst kendte værker
Henrik Starcke (16. april 1899 på Frederiksberg – 15. juni 1973) havde oprindelig studeret malerkunst på Kunstakademiet i København indtil 1924, men det var som billedhugger, at han fandt sin egen udtryksform. Han materiale var ofte utraditionelt og overraskende. Også hans stil var usædvanlig. Man kan kalde den fantasifuld og fabulerende. Hans far var professor Carl Nicolai Starcke, en bror til den danske politiker Viggo Starcke.
 
De bedst kendte værker:
1949 Dagmarbrønden af granit, i kirkemuren ved Sankt Bendts Kirke i Ringsted.
1951 en løve af fajancemosaik ved Bakkegårdsskolen i Gentofte.
1960 De fire Vinde af kobber, rustfrit stål og emalje foran lufthavnen i Kastrup.
1968 Kvinde med Fugl af teak, i FN-bygningen i New York.
 
Wulf D. Wätjen og Markus Löwe
 
 
 
Der neue "Wohnort" von Peter auf dem Kirchhof
 
Der krähende Hahn und der "unbeteiligte" Petrus
 
Der Blick hinauf zum Turm, wo der Hahn auch zu finden ist!
 
 
Larslejsstræde 11 1451 Kopenhagen K | Tel: +45 33 13 38 33 | E-mail: kirchenbuero@sankt-petri.dk