Hans Scherfigs Det forsømte forår – nu som ballet

Hvordan ville det lykkes Den Kongelige Ballet med Nikolai Hübbe i spidsen som Lektor Blomme, at lave Hans Scherfigs kulturkanon- roman om til en ballet. Det spørgsmål stillede vi os selv i 7.b  fredag den 28. oktober, da vi begav os til Skuespilhuset. For mange af os var det første gang, vi skulle stifte bekendtskab med ballet, men vi var sådan set positivt indstillet fra starten. Måske også fordi vi vidste, at stykket kun varede en time. Dog var vi blevet gjort opmærksomme på, at vi skulle være koncentrerede, da vores dansklærer Mette Bøstrup havde sagt, at vi skal læse romanen i 9. klasse.

Vi fandt ud af, at stykket ikke var svært for os at forholde sig til. Romanen var med balletten blevet moderniseret og danserne var kun nogle år ældre end os. Og så var der lavet moderne musik til stykket. Vi var imponerede over, hvordan man kunne gengive en roman med så få ord og så meget dans. Vi havde på ingen måde svært ved at forstå handlingen og Nikolai Hübbe var fantastisk som Lektor Blomme, læreren som skaber rædsel i 30’ernes  Sorte Skole og som tragisk ender med at blive dræbt af sin mønsterelev Edvard, som han terroriserer i de ældste klasser. Drabet sker ved, at Edvard forgifter Blomme med et maltbolsje fra Blommes egen bolsjedåse. Alt ender lykkeligt og Edvard får sin studentereksamen sammen med resten af klassen. Med Blommes død gør Hans Scherfig op med Den Sorte Skole, hvor han selv havde tilbragt sin skoletid og som gjorde at han forsømte sin ungdom. Deraf titlen på romanen og stykket.

Det eneste ærgerlige ved stykket var, at vi ikke så Hübbe danse en solo. Det lod han de unge dansere om. Hvilket nu også var en stor oplevelse. Og lektor Blommes puddelhund på scenen vakte stor glæde.

Alle fra 7.b synes rigtig godt om stykket og der blev bagefter snakket livligt på vej hjem til Mette, hvor vi hyggede os med kage og sodavand.

Stemningbillede fra turen

Se billeder fra forestillingen her

(eksternt link)