Konfirmandtur 2011 – 22 unge mennesker på sporene af Martin Luther og Dietrich Bonhoeffer

 
 

Denne rejse til Berlin hører uløseligt sammen med konfirmandtiden i Sankt Petri. I år begav 22 unge sig af sted sammen med deres lederteam torsdag morgen den 22. september på en ”eventyrlige” rejse til Berlin.

 
Efter en højst gyngende færgeoverfart og nogle timer i bus ankom vi til menighedshuset tilhørende Lindenkirche i Berlin-Wilmersdorf. Allerede nu mærkede vi, at det ikke kun var en tur til Tyskland, men også en rejse, hvor vi for sidste gang skulle tage afsked med sommeren; for dette år. I T-shirt og delvis i korte bukser nød vi solens stråler i op til 23 grader.
 
 
Om bord på færgen ud for Gedser havn
 
Ikke kun vore konfirmander begav sig af sted, men også paven. Vi mærkede dog ikke meget til overhovedet for den katolske kirke. Kun to ting mindede os om hans ophold: for det første de enorme køer og for det andet et opbud af politibiler, der kørte forbi os i den indre by.
Efter at vi havde indrettet os til ungdomsdagene med liggeunderlag og soveposer og nydt en fortrinlig ungarsk gullasch, fremtryllet af Kirsten Hasberg, drog vi videre for at opleve ”Berlin by Night”. Metropolen åbenbarede sine mange facetter for os og gjorde et stort indtryk: kunsten i arkitekturen, regeringsbygningen og Brandenburger Tor, vidunderligt oplyst.
Om fredagen forsøgte konfirmanderne at komme på sporene af Martin Luther i Wittenberg, men problemet var bare at komme derhen. Efter at S-toget havde holdt stille et par minutter på sporet, kom vi for sent til toget mod Lutherstadt og måtte vente to timer. Da så det næste tog kom ca. 45 minutter for sent, forringedes vores tid væsentligt. Turen gennem byen fandt dog sted i små grupper, og vi beså Lutherhaus. Om aftenen gik det så mere end præcis tilbage til Linden menigheden med et stop i en restaurant lige i nærheden, hvor vi alle fyldte vore maver med pizza, pasta eller andre retter. Til afrunding på dagens tema så vi om aftenen en film om Luther med titel af samme navn, ”Luther” fra 2003.
Lørdag var temaet Dietrich Bonhoeffer- en modstandkæmper på nationalsocialismens tid. Efter først af have tilnærmet os lidt til temaet, steg vi ind i bussen for at opsøge de mest forskellige spor, som i dag kan oplyse os om nationalsocialismen. I ledelsesteamet blev vi imponerede over de unge menneskers historiske forståelse og over deres empati med NS-regimets ofre. Således kunne man gennem en slags drømmerejse ved ”Spor 17” på Grünewald Banegård leve sig ind i følelsen af, hvordan det har været at stå på dette sted for cirka 70 år siden.
Efter lidt fritid til shopping om eftermiddagen og restaurant nummer to, så vi senere filmen ”Det sidste trin” om Dietrich Bonhoeffer. Bagefter blev der holdt en Taizé-andagt i Lindenkirches kapel.
 
Vores konfrmander med en ny sang til menigheden i Berlin
 
Om søndagen var der så afsked efter den fælles tid i Berlin. Ved gudstjenesten sagde vi endnu engang tak til den tidligere pastor Dannemann og menigheden. Med blandede følelser og maven fuld af risengrød med kirsebær, æblemos eller kanel og sukker, begav vi os på hjemrejsen. Selvom man glædede sig til sin egen seng og til at komme hjem, tænkte man tilbage på en dejlig, sjov og lærerig tid sammen. Mange tænkte ved sig selv: ”Ærgerligt at de fire dage sammen er gået så hurtigt”.
 
Bjarne Hackmann
 
 
 
 
"Berlin by night" den første aften
 
Se flere billeder
fra konfrmandturen i Galleriet
 
 
 Vi sidder i ungdomsetagen i Lindenkirche i Berlin-Wilmersdorf og aftaler reglerne for turen.
 
"Modstand og oprør" med Bonhoeffer-Torsoen ved Zionskirche i Berlin
 
 
 Praktikant Bjarne får os til at forstå mindesmærket "Spor17", banegården Grunewald
 
Larslejsstræde 11 1451 Kopenhagen K | Tel: +45 33 13 38 33 | E-mail: kirchenbuero@sankt-petri.dk