SPRINGBRÆDT UD I EVENYRET

ved Ivars Silis – forfatter/fotograf

Mens min mor og jeg boede i den lettiske flygtningelejr Prags Boulevard på Amager startede jeg i 3’die klasse i Sankt Petri skole. Tysk var mit første fremmedsprog, til gengæld kunne jeg ikke et ord dansk, men takket være uselviske frk. Jørgensen kom jeg efter det. Dengang i 1948 var vi en meget lille klasse. Jeg tror vi var syv. Årene gik og skolen genvandt sit ry som den gode sprogskole den altid havde været, elevtallet voksede og voksede. Og nu er det vist på tide med en tilståelse: jeg kunne li’ at gå skole! Ikke på grund af den autoritære pædagogik – bevar mig vel, den lå i tiden – men sikke lærere vi havde. Vidende, sprogkyndige og berejste, ikke mindst dr. Lohmann. Denne strålende fortæller havde i en stribe fag, bl.a. i geografi. Alene med ordenes magi kunne han trylle eksotiske folkeslag frem af klassens kridtstøv. Men også respekt for fremmede kulturer. Han om nogen fyrede godt op under min udlængsel. Men ak, først skulle jeg i gymnasiet, det blev det splinternye Gladsaxe Gymnasium med egen svømmehal, og siden læste jeg til ingeniør på Danmarks Ingeniørakademi. Men så skulle det også være, som nybagt kandidat fløj jeg i 1964 til Nordgrønland som geofysiker og dumpede ned midt i et arktisk eventyr, som jeg har befundet mig i lige siden. – I løbet af et par år måtte geofysikken give plads for en tilværelse som bjørnejæger, ekspeditionsmand og eventyrer indtil kreativiteten tog over. Jeg blev fotograf, instruktør af doku.film og forfatter. Her kom mit tyske mig virkelig til gode. Magasinerne Stern og GEO i Hamburg blev mit springbræt ud í den internationale bladverden.
Siden 1976 har jeg boet i Sydgrønland. Arktis er min hjemmebane, selv om jeg ikke går af vejen for at svede i troperne. Foreløbigt er det blevet til 17 bogtitler. I den sidste fra i år ”Disko – den blå bugt”, et fotoværk vender jeg med kameraet tilbage til det sted hvor mit arktiske eventyr startede. Som bekendt ruster gammel kærlighed ikke, og det gælder såmænd også det fundament som Sankt Petri gav mig sin tid.
Det glæder mig at skolens elever topper i karakter-statistikken, så dr. Lohmann må have fået en stribe værdige arvtagere. Og forresten, lykke til med gymnasiet.